Ιος

island-map
ios-island4
ios-island1
ios-island2
ios-island
ios-island3

Η Ίος είναι ένα μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ της Νάξου, της Σικίνου και της Σαντορίνης. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς των Κυκλάδων, καθώς ξεχωρίζει για την μοναδική φυσική ομορφιά της, τις χρυσαφένιες αμμουδιές, την καταγάλανη θάλασσα και την παραδοσιακή, λιθόστρωτη πρωτεύουσά της, τη Χώρα. Τα γαλανόλευκα σπιτάκια, τα στεγάδια και οι όμορφες πλατείες της Χώρας είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα, που μαγεύουν κάθε επισκέπτη!

Ιδιαιτερότητα της Ίου αποτελεί το γεγονός, ότι προσφέρει τις αντίστοιχες διακοπές για κάθε τύπο επισκέπτη. Συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο ενός κυκλαδίτικου νησιού, με τα χαρακτηριστικά εκείνα ενός κοσμοπολίτικου προορισμού.

Στην είσοδο του φυσικού λιμανιού υποδέχεται τους επισκέπτες από την μια πλευρά ένας παραδοσιακός πετρόκτιστος κυκλαδίτικος φάρος και από την άλλη μεριά η Αγία Ειρήνη, μια από τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες, που απαντώνται σε ολόκληρο το νησί.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο Σκάρκος, ένας πρωτοκυκλαδικός οικισμός (2.700-2.400/2.300 π.Χ.), ιστορικό μνημείο ανεκτίμητης αξίας. Την ιστορία και τα ευρήματα του μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο της Ίου είναι και ο τάφος του Ομήρου. Από την Ίο καταγόταν η μητέρα του μεγάλου επικού ποιητή. Επίσης άξιο να επισκεφτεί κανείς είναι το θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, τα Πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στην Ίο.

Τα βράδια τα σοκάκια της Χώρας σφύζουν από ζωή, καθώς είναι ανοιχτές καφετέριες, καφενεία, bar, club, εστιατόρια και ταβέρνες με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, πιτσαρίες κ.α.

Back to Top